תסמונת האספרגר היא אחת מתסמונות הקשת האוטיסטית. מאז שנת 2013 התסמונת אינה מאובחנת בפני עצמה, אלא כחלק מהספקטרום האוטיסטי בתפקוד גבוה.
מבוגרים רבים המתמודדים עם תסמונת אספרגר אינם מודעים לזכויותיהם ברשויות המדינה. מדובר בדרך כלל באנשים בעלי רמות אינטליגנציה ותפקוד גבוהות, ולכן לא עולה בדעתם שמגיע להם סיוע. אך הביטוח הלאומי עשוי לסייע למבוגרים עם אספרגר במגוון דרכים, אשר יקלו על ההתמודדות ויאפשרו את מימוש הפוטנציאל המלא שלהם.
מהי תסמונת אספרגר אצל מבוגרים?
תסמונת אספרגר מתקיימת על רצף לקויות האוטיזם. מבוגרים המתמודדים עם אספרגר מאופיינים ביכולות קוגניטיביות גבוהות ותפקוד תקין יחסית לעומת מתמודדים על הרצף.
הקשיים העיקריים אשר איתם מתמודדים בעלי התסמונת הם:
• קושי בהבנת כפל משמעות או אירוניה, מטפורות וכדומה.
• קושי בקריאת שפת גוף, מחוות פיזיות או טון דיבור.
• קושי בהבעת רגשות באופן מילולי או פיזי.
• קשיים בהבנה של קודים חברתיים.
• קושי להסתגל לשינויים או לתפקד במצבים חדשים.
בנוסף, בדרך כלל מתקיים עניין מוגבר בתחום ספציפי לעומת הזנחה של תחומים אחרים.
לעתים נראה אצל מבוגרים המתמודדים עם אספרגר גם קשיים מוטוריים קלים ורגישות חושית מוגברת למגע.
מהן זכויות ביטוח לאומי לאספרגר מבוגרים?
מבוגרים המתמודדים עם תסמונת אספרגר אשר מוגבלים בתפקוד זכאים לטיפול ומתן שירותים מטעם מוסדות המדינה והרשויות, כגון ביטוח לאומי.
לאחר אבחון התסמונת ניתן להגיש לביטוח לאומי בקשה לקביעת אחוזי נכות ולקבל הטבות בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו.
מבוטח שנקבעו עבורו אחוזי נכות מ 20% ומעלה יהיה זכאי לשיקום מקצועי ותעסוקתי. השיקום המקצועי כולל: אבחון תעסוקתי, סיוע במימון עלויות לימודים מקצועיים או אקדמיים, מימון אביזרי לימוד, תמיכה במהלך הלימודים וסיוע בהשמה בעבודה.
בנוסף, בהתאם למצבו של המבוטח ולצרכיו, עשוי להיות זכאי לקבלת ההטבות הבאות:
• תו נכה מטעם משרד הרישוי
• הנחות בתחבורה הציבורית מטעם משרד התחבורה
• הקלות במיסים כגון מס הכנסה
• הנחה בארנונה מהרשויות המקומיות
• הנחה בהתקנת קו טלפון של בזק ובתשלומי שירות השיחות
• סיוע בדיור מטעם משרד השיכון באמצעות דיור סוציאלי או סיוע בשכר דירה
מבוגרים עם אספרגר שנקבעו עבורם אחוזי נכות מ65% ומעלה יהיו זכאים בנוסף לאמור לעיל גם לקצבת נכות. הקצבה מוענקת למי שנקבע כי אין באפשרותו לעבוד לפרנסתו בשל מוגבלותו.
מהם תנאי הזכאות להטבות בביטוח הלאומי למבוגרים עם אספרגר?
ראשית כל יש לבצע אבחון מקצועי של תסמונת אספרגר.
האבחון יבוצע על ידי שני מאבחנים: פסיכולוג מומחה (קליני או שיקומי) ורופא פסיכיאטר מבוגרים מומחה.
המאבחנים יבצעו את האבחונים בנפרד ויגישו את הערכתם בכתב.
ההערכה תכלול את כלל המידע אודות האדם ומאפייני התסמונת על פי דרישות משרד הבריאות.
האבחון צריך לכלול:
• אבחנה רפואית מקיפה הכוללת הערכה פיזית נוירולוגית וגנטית, הערכה פסיכיאטרית והערכה פסיכולוגית.
• תיאור ומידע אודות האדם החל ממידע אודות ההתפתחות המוקדמת ועד לתפקוד בהווה. מידע רפואי, פסיכולוגי וסוציאלי יועבר למאבחנים על ידי הרשויות השונות, בני משפחה, מטפלים, גורמים ממסגרות חינוכיות וכדומה.
• הערכת תפקוד קוגניטיבי כולל תפקודים ניהוליים, שיתקבל על ידי מבחנים רלוונטים
• הערכת רמה תפקודית במקום המגורים, במסגרת החינוכית ובמקום העבודה, בחברה ובפעילויות הפנאי, ורמת התמיכה הנדרשת בהתאם לכך.
• היסטוריית טיפולים רלוונטיים כגון טיפול תרופתי על תופעות הלוואי שלו
האבחנה תוכר בתנאי שיש הסכמה לגביה על ידי הרופא והפסיכולוג שביצעו את האבחון.
עם השלמת האבחון, תתבצע שיחה של אחד מהמאבחנים לפחות עם המאובחן ומשפחתו על מנת לשתפם בתוצאות האבחון, במשמעותן, ולהציע את המלצותיהם בהתאם.
ההמלצות יכללו בדרך כלל הפניה לגורמים טיפוליים נוספים בהתאם לצורך, תוכנית טיפול ו/או המלצה לטיפול במסגרת שיקומית, המלצה לפתרון דיור והתאמה למסגרת מקצועית או אקדמית.
כיצד מגישים בקשה לקבלת זכויות מהמוסד לביטוח לאומי?
לאחר קבלת תוצאות האבחון יש לפנות לסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים על מנת להגיש תביעה לקצבת נכות כללית בטופס המיועד לכך. לתביעה יש לצרף את המסמכים הבאים:
• הערכת הגורם המאבחן והמלצותיו
• אישורים וקבלות על טיפולים
• תעודות ומסמכים רפואיים
• מסמכים רשמיים ותלושי שכר ממקום העבודה
• כל מסמך אחר שעשוי להוכיח את הזכאות לקצבה
בהתאם למסמכים המצורפים לתביעה, פקיד התביעות של הביטוח הלאומי יחליט אם המבוטח הינו נכה על פי הגדרתו בחוק, ולאחר התייעצות עם רופא ופקיד שיקום, יקבע את דרגת אי-כושר ההשתכרות.
אי-כושר השתכרות בשיעור הפחות מ 50% אינו מזכה בקצבה. מבוגר אשר נקבעו לו %75 ומעלה של דרגת אי-כושר עבודה יהיה זכאי ל100% קצבת נכות כללית.
במידה והמצב הרפואי או התפקודי של המבוטח אינו יציב ונתון לשינוי, רשאי פקיד התביעות לקבוע דרגת אי-כושר לזמן מוגבל. בתום פרק הזמן שנקבע תיבדק בשנית דרגת אי-הכושר.
החלטת פקיד התביעות תשלח בכתב לבית התובע.
כיצד ניצן אונים יכולים לסייע?
מבוגרים עם אספרגר אשר מוכרים בביטוח לאומי בשיעור של 20% נכות לפחות, יכולים להתקבל לתכנית ההכשרה לתעסוקה של ניצן אונים שפועלת בשיתוף עם ביטוח לאומי.
בניצן אונים אנו מתמחים בשיקום תעסוקתי על ידי הכשרה לעולם העבודה הכוללת הקניית הרגלי עבודה, גיבוש דרכי התנהגות הולמות ולמידת מיומנויות מגוונות. הסיוע ניתן על ידי צוות מקצועי ומנוסה של מורים, מדריכים ורכזי השמה המלווים את התהליך תוך התאמתו לכישוריו ורצונו של המתמודד עם אספרגר.
לאחר תקופת ההכשרה יאותרו מקומות עבודה המתאימים לכל מתמודד בהתאם לשאיפות התעסוקתיות, ליכולות האישיות ולצרכי שוק העבודה.
לאחר ההתאמה ישוחחו הגורמים מטעמנו עם המעסיק הפוטנציאלי על מנת להכינו לקליטת העובד החדש באופן מיטבי. במקביל, ילוו את המתמודד ברגעים המשמעותיים של ראיון העבודה, היום הראשון וכדומה, ויבצעו מעקב צמוד עד לסיום תהליך הקליטה בעבודה. בהמשך יתקיים מעקב וליווי מרחוק. בשלב אחרון זה, ההתערבות תהיה מינימלית ורק בהתאם לצורך של העובד.
בחברה המודרנית עבודה היא מרכיב דומיננטי בגיבוש זהות, ביטחון עצמי, ויצירת תחושת השתייכות חברתית. אנו שואפים למצוא את הדרך למיצוי השאיפות והיכולות של המתמודד במסגרת האפשרויות הקיימות בשוק העבודה.
לסיכום, מבוגרים המתמודדים עם תסמונת אספרגר עשויים להיות זכאים לשיקום תעסוקתי מביטוח לאומי לזכויות, הטבות והקלות מטעם ביטוח לאומי. באפשרותכם לפנות אלינו באגודת ניצן ולקבל את התמיכה והליווי המתאימים לכם.
Comments